2011. július 13., szerda

Artist Direct ©

Téma: Phoebe in Wonderland
2009, Március 6. Írta James Dawson


A Phoebe in Wonderland 10 éves sztárja, Elle Fanning már megjelent olyan filmekben melyeknek sztárjai voltak Sean Penn (Nevem Sam), Brad Pitt (Benjamin Button különös élete), Eddie Murphy (Daddy Day Care), és Jeff Bridges (The Door in the Floor).
TV szereplései közt említhetjük a Dr. House, a Miami és New Yorki hejszínelőket és egyéb sorozatokat.
Ez azt jelenti, hogy természetesen játszott már néhány iskolai darabban, nem igaz?

Nem.



"Általános iskolába járok, szóval nem igazán vannak még színdarabjaink," mondja. "De mikor idősebbek leszünk, mondjuk középiskolában biztosan lesznek. Úgyhogy valószínűleg szeretnék majd néhányat."
Mikor eljön az ideje, hogy kiválasszák melyik filmszerepet fogadja el, Fanning azt mondja ő és az anyukája együtt szoktak dönteni. "De sokszor el van nyomva a véleményem," teszi hozzá "mert anyukám azt mondja, 'Nos, csak abban az esetben, ha úgy érzed megszeretnéd csinálni."

Megszemélyesíteni a pszichológiailag feldúlt Pheobe-t, aki sokkal nyugodtabb a sulija 'Aliz Csodaországában', mint a valódi életben, sokkal többel ajándékozta meg Fanninget puszta színészi kihívásnál.
"Találkoztam néhány gyerekkel, akiknek ugyanolyan kérdéseik voltak mint Pheobe-nek," mondja Fanning. "Mentünk és egy teljes órán át beszélgettünk velük. Rengeteget segített nekem. Olyanok mint mindenki más. Ugyanannyi idősek, ugyanúgy járnak suliba mint én. Lehetnének a barátaim."

A Született Feleségek sztárja, Felicity Huffman, aki Pheobe nyugtalan és néhá zavart anyját játssza, elismeri, hogy nehéz volt nem kézhez kapni némi érzelmi maradékot miután erősen drámai epizódokat játszott el, akár összesen 14 órát egy nap. Derűsen rámutat, hogy Fanningnek nem volt ilyen problémája. Amikor a rendező/író Daniel Barnz bekiabálta, hogy "ennyi," Huffman újra vette a jelenetet, "Elle minden alkalommal felugrana és menne, hogy 'Mókás volt! Vehetnénk újra?' Ez egy hatalmas lecke volt nekem, a színjátszás öröméről."

Fanning megerősítette a dolgot mikor megkérdeztük, a színjátszás miatt nem e érzi úgy, hogy lemarad a gyerekkoráról. "Nem igazán," válaszol. "Ez nem igazán munka a számomra. Ez több. Csak jól érzem magam és játszom."
Fanning azt mondja neki nincs előre terve, sem idősebb testvérének, Dakota Fanningnek, és nem beszélnek otthon karrierről és munkáról. Helyette azt mondja "átlagos lányos dolgokat vitatnak meg; mint, hogy mi történt a suliban, meg ilyesmi."

Az író/rendező Daniel Barnz egy évvel azelőtt írta a Pheobe in Wonderland-et, mielőtt Fanning megszületett volna. Egy jó dolog van abban, hogy 10 évet vett igénybe, hogy filmre vigyék a sztorit, hogy lehetőséget adott neki, hogy újra írhatta a szülők szerepét, egy kisgyermekes szülő szemével, mint ő maga.
Szintén fontos, Alice metaforája a filmnek, az első kézirat ezt még nem tartalmazta. Elolvasni az Alice in Wonderland egyik produkciójának áttekintését, olyan volt számára  mintha hirtelen Vízkereszt volna. "Úgy tűnik ez egy történet egy olyan lányról, aki nem tud beilleszkedni, vissza akar húzódni a saját képzeletének kis Csodaországába," mondja Barnz. "Ez egy olyan világ ahol minden a normális ellentéte, ahol szabályokon gázolnak át, minden elég össze-vissza. És természetesen ő ezt izgalmasnak találja."

Bár Fanning azt mondja látta a Disney animációs filmjét, az Aliz Csodaországbant, sem ő, sem Huffman nem olvasták az eredeti könyvet. "Az Aliz Csodaországban megizzasztott," mondja Huffman. "Izgultam és meg is ijesztett, én pedig nem szeretem az ilyesmit olvasni, sem az ehhez tartozó káoszát a történetnek. Szóval valószínűleg el kellett volna (olvasni). De nem tudtam."

Barnzt figyelmeztették, hogy nem lesz könnyű elkészíteni egy filmet 20 gyerekkel a szereposztásban, főleg, hogy ez az első rendezői munkája, de idővel a gyerekekből áradó energia varázslatossá változtatta a tapasztalatot.
"Elle-el különösen nagy áldás volt együtt dolgozni, és hihetetlen volt látnom őt előadás közben," mondja. "Bizonyos érzelmeket tartósan magára vesz, hogy ne essen ki a szerepéből, külön kis rítusai vannak, hogy a karakter bőrében maradhasson."

Barnz egy dologra nem számított mikor Elle-t beválogatták, mégpedig azzal, hogy milyen jól  tud énekelni. "Annyira jó volt, hogy néha meg kellett kérnem 'Nem tudnád kicsit kevésbé jól csinálni, hogy úgy hangozzon mint egy valódi gyerek?"
Fanning többet fog énekelni később, ebben az évben a The Nutcracker filmváltozatában: Az elmondhatatlan sztori ami a Karácsonyt nyitja. Egy musical szöveggel hozzáadva az eredeti balett számhoz.
***
100% saját fordítás!!
Elle Fanning Hungary © 2011. Minden jog fentartva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése